Besika

Mokraćna bešika?

Mokraćna bešika je mišićava kesa, čija je osnovna uloga da skladišti urin pre nego što se izlučuje iz tela kroz uretru. Nalazi se u donjem delu stomaka u blizini karličnih kostiju. Kao i želudac i ovaj organ se proširuje kada je pun i skuplja kada je prazan.

Bešika postaje čvrsta kada je ispražnjena a mišićni zidovi gušći. Kako ureteri - dve cevi koje sprovode urin od bubrega do bešike - napune bešiku, mišićni zidovi se stanjuju i pomeraju bešiku naviše, prema trbušnoj duplji. Ovo istezanje može povećati veličinu bešike od oko 5 cm do preko 15 cm u dužinu, u zavisnosti od količine tečnosti. U proseku, bešika kod čoveka dostiže svoj kapacitet kada se napuni sa između 0.4 do 0.7 litra urina, ali nagon za mokrenjem se javlja kada je puna oko 1/4 bešike.

Unutrašnji sfinkter - tip mišićnog ventila - pomaže u sprečavanju da urin ne iscuri. Baza bešike, koja je oblika trougla, pomaže u sprečavanju istezanja uretre ili povratnog toka urina u uretere.

Kada primi signal, bešika oslobađa urin kroz uretru, cev koja eliminiše urin iz tela. Kod žena, ova cev se završava između klitorisa i vagine.

Žene su podložnije urinarnim infekcijama od muškaraca zbog lokacije i dužine uretre.

Bolesti bešike:

- Hiperaktivna bešika

- Urinarna inkontinencija

- Stresna inkontinencija

- Neurogena bešika

- Spastična bešika

- Kamen u bešici

- Cistitis (upala bešike)

- Intersticijalni cistitis

- Urinarna retencija

- Rak bešike

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...