Bubrezi

Bubrezi, gde se nalaze čemu služe i najčešće bolesti.

Bubrezi su važni organi sa mnogim funkcijama u telu, uključujući proizvodnju hormona, apsorbciju minerala, filtriranje krvi i proizvodnju urina.

Nalaze se nasuprot leđnim mišićima u gornjem delu trbušne duplje. Postavljeni su jedan naspram drugog sa obe strane kičme. Desni bubreg se nalazi malo niže od levog, zbog pozicije jetre.

Kao komponente mokraćnog sistema, bubrezi su multi-funkcionalna elektrana aktivnosti. Neke od osnovnih funkcija bubrega uključuju:

- Izlučivanje otpada: bubrezi filtriraju toksine, višak soli i ureu (otpad na bazi azota koji je produkt ćelijskog metabolizma). Urea se sintetiše u jetri i transportuje kroz krv do bubrega gde se vrši njeno uklanjanje.

- Balansiranje nivoa vode: kako su bubrezi ključni u hemijskoj razgradnji urina, oni reaguju na promene u nivou vode u telu tokom dana. Kako se smanji uzimanje vode, bubrezi će ostaviti vodu u organizmu, umesto da pomognu da se izluči.

- Regulacija krvnog pritiska: bubrezi zahtevaju stalni pritisak kako bi filtrirali krv. Kada pritisak padne suviše nisko, bubrezi povećavaju pritisak. Jedan od načina za to je proizvodnja proteina koji sužava krvne sudove (angiotenzin), koji takođe signalizira telu da zadrži natrijum i vodu.

- Regulacija crvenih krvnih zrnaca: kada bubrezi ne dobijaju dovoljno kiseonika, oni šalju poziv u pomoć u vidu eritropoetina, hormona koji stimuliše koštanu srž da proizvodi više crvenih krvnih zrnaca koja nose kiseonik.

- Regulacija kiselina: hrana koju jedemo može ili povećati kiseline u našem organizmu ili ih neutralisati. Da bi telo pravilno funkcionisalo, potrebno je da zadrži zdravu ravnotežu ovih hemikalija. Bubrezi to omogućavaju, takođe.

Bolesti bubrega:

- Akutna insuficijencija bubrega

 - Pijelonefritis

- Policistična bolest bubrega

- Hronična bolest bubrega

- Glomerulonefritis

- Rak bubrega

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...