Ciroza jetre

Šta je ciroza jetre, kako nastaje i kako se leči?

Ciroza jetre je stvaranje ožiljaka na jetri izazvano kontinuiranim, dugoročnim oštećenjem jetre. Ožiljak zamenjuje zdravo tkivo u jetri i sprečava jetru da radi ispravno.
Šteta prouzrokovana cirozom ne može da se preokrene i na kraju postaje toliko obimna da jetra prestane da funkcioniše. Međutim, obično je potrebno nekoliko godina da ciroza postigne kritičnu fazu i tretman može pomoći da se uspori napredovanje.
Simptomi koji ukazuju na ovu bolest su gubitak apetita, malaksalost, mučnina, hronični umor, povišena temperature i žutica. Kako ciroza nema mnogo očiglednih simptoma u ranim fazama, često se otkriva tokom testova koji se izvode za neke druge bolesti.

Javite se lekaru ako imate neki od sledećih simptoma:

- groznica i drhtavica
- kratak dah
- povraćanje krvi
- veoma tamne ili crne stolice
- periodi konfuzije ili pospanosti.

Najčešći uzroci ciroze su:

- konzumiranje previše alkohola tokom niza godina
- dugoročna infekcija virusom hepatitisa C
- stanje zvano bezalkoholni steatohepatitis, koji uzrokuje da se višak masti izgradi u jetri.
Manje česti uzroci ciroze uključuju infekciju hepatitisom B i nasledne bolesti jetre, kao što je hemohromatoza.

Trenutno nema leka za cirozu jetre. Međutim, moguće je upravljati simptomima i komplikacijama ovog stanja i usporiti napredovanje. Prestanak konzumacije alkohola kao i regulisanje težine je ključno za ovu bolest. Zdrava ishrana i odmor se podrazumevaju.
U naprednijim fazama, ožiljci na jetri izazvani cirozom mogu da učine da jetra prestane da funkcioniše. U ovom slučaju, transplantacija jetre je jedina opcija za lečenje.

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...