Bik ajkula

Najopasnije ajkule? Težina Bik ajkule? Životni vek Bik ajkule?

Zambezi ajkula ili bik ajkula (Carcharhinus leucas) pripada porodici ajkula Karharinide. Spada u grupu najopasnijih vrsti ajkula na svetu. Najagresivniji su i najopasniji morski psi, a čak 31% ljudi ne preživi napad ove vrste. Mogu živeti u slatkoj vodi, tako da za žrtve biraju ribolovce ili plivače, tokom napada se ne povlače i napadaju svoju žrtvu sve dok je ne ubiju. Vole reke sa puno mulja, dubine do 152 metra, a mogu živeti i u mutnoj vodi. U njoj mirno plivaju, a hitri napadi mogu dovesti do prevrtanja čamaca ukoliko ih smatraju pretnjom. Nekada napadaju i kopnene životinje koje ulaze u vodu, bez obzira na njihovu veličinu. Hrane se delfinima, pticama močvaricama, slabijim ajkulama i sitnim ribama. Napadaju same, skoro nikada u grupi.
Bik ajkula stanuje u vodama duž istočne obale Afrike, celom zapadnom Atlantskom okeanu od Njujorka do Brazila, dok se manji primeri ove vrste mogu pronaći u reci Ruenja, reci Amazon kod Perua, ušću Runde, kao i jezerima Nikaragve, Gvatemale pa čak i u jezeru Mičigen u Severnoj Americi.
Ženka bik-ajkule je veća od mužjaka i njen rast je u dužini od 3,5 do 4 metara, kod mužjaka je rast sveden na 2,5 metra.Težina odrasle jedinke ženke je 130 kilograma, kod mužjaka težina je  celih 95 kilograma. Ove morske pse odlikuju velika leđna i grudna peraja, kao i  pet parova proreza na kojima dišu. Prorezi poznatiji još kao škrge. Gornja vilica ajkule bočno je savijena i karakteriše je trouglasta donja vilica sa jakim čeljustima koje su glavno oružje ove životinje. Telo bik ajkule je sive boje, a moguća je promena boje tela u manje upadljivije boje, zavisno od okruženja u kom se nalazi. Potomstvo ženke ajkule svodi se na deset novorođenčadi. Majka ih ostavlja odmah nakon rođenja i prepušteni su sami sebi. Njihov životni vek je 30 godina.

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...