Tasmanijski tigar

Omiljeni plen tasmanijskog tigra? Koje godine je uginuo poslednji primerak tasmanijskog tigra?

Torbarski vuk, Tilacin – tasmanijski tigar (Thylacinus cynocephalus) izumrla je vrsta torbara mesoždera sa područja Australije i Nove Gvineje. Istrebljen je u 20. veku, njegovo utočište bila je Tasmanija, a poslednja jedinka ove vrste je 1936. godine uginula u hobartskom zoo vrtu. 1986. godine zvanično je proglašen izumrlom vrstom, iako su do tada stalno prijavljivana nepotvrđena viđenja ove vrste sisara.
Ženka i mužjak izgledom su podsećali na psa ili vuka, oboje su imali torbu, a šare na leđima bile su najsličnije šarama tigra. Posledica evolucije jeste sličan oblik tela između psa i ove vrste sisara, iako ove vrste nisu u bliskom srodstvu. Oštri zubi, podignute pete, sama građa tela i jake čeljusti, samo su neke od od zajedničkih karakteristika ove dve vrste životinja. Životni vek tasmanijskog tigra bio je pet do sedam godina. Ženke su svoje mladunce štitile noseći ih u svojim torbama i do tri meseca. Njihov želudac bio je prilagođen za adaptaciju velikih količina plena nakon određenog perioda gladovanja kada je lov neuspešan. Lovili su u kasnim večernjim ili noćnim časovima životinje poput: ptica, kengura, valabija, vombatija i malih životinja poput oposuma.Tasmanijski tigar bio je vrhovni predator u lancu ishrane. Ptica trkačica – Tasmanijski emu bila je njihov omiljeni plen. Kako je 1850. godine ova ptica istrebljena od strane evropskih doseljenika, tako je i populacija tasmanijskog tigra značajno padala.  Lak dolazak do plena omogućavali su mu odličan sluh i vid, iako se verovalo da je za dobar lov najviše zasluženo odlično čulo mirisa, mada to nikada nije potvrđeno od strane naučnika. 
Same tvrdnje o viđanju tasmanijskog tigra nikada nisu opravdane. Uprokos istraživanjima, nikada nije pronađen nijedan dokaz o postojanju ove životinje. Dobri poznavaoci ove vrste sisara izdvajaju njegov genetski kod kako bi uspeli da ovu izumrlu vrstu tasmanijskog tigra vrate u život. 

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...