Caj od djumbira

Čaj od đumbira?

Đumbir je začinska biljka poreklom iz Kine, najčešće korišćena za pravljenje jela orijentalne kuhinje i poslastica. Ekstrat ove biljke dodaje se fermetisanim pićima. Latinsko ime za ovu biljku je Zingiber officinale. Od davnina je poznato da je delovanje đumbira pogodno za organizam i da se može koristiti kao lek. Dobar je za cirkulaciju, štiti organizam od infekcija, ubrzava metabolizam, jača imuni sistem, pomaže kod menstrualnih bolova, lečenje prehlade, vrtoglavice, probavnih tegoba, grlobolje i migrene. Bogat je mineralima, vitaminom C i magnezijumom. Iranski naučnici ističu da su sastojci poput shogoala, gingerola i paradola koji se nalaze u đumbiru mogu sprečiti pojavu kancera. 


Priprema čaja:

Za pripremu jedne šoljice čaja može se koristiti đumbir u prahu ili sveži đumbir. Vrh izdanka biljke treba oprati i očistiti, a vrh naribati na tanke komadiće. Jedna kašičica je potrebna za jednu šoljicu čaja. U šolju staviti iseckani đumbir i preliti ključalom vodom. Nakon pet minuta procediti i odvojiti đumbir od čaja. Limun i med dodati po želji. 
Đumbir ne trebaju koristiti osobe koje imalu upalne bolesti creva i poremećaje krvarenja. Nije ga preporučljivo koristiti tokom trudnoće, zbog grčenja u materici. Takođe može izazvati nadutost, iritaciju sluznice usta i žgaravicu. 

Povezana pitanja

1 odgovor
1 odgovor
1 odgovor
Dobrodosli na sajt ko kako zasto! Postavite pitanja i nadjite odgovore.
...